Norske fyr du bør besøke

Fyr har en lang og viktig historie i Norge. I tidligere tider ble skipene navigert ved hjelp av stjerner og andre landemerker, men på grunn av de vanskelige forholdene langs den norske kysten, trengte man en bedre metode for å unngå skipsforlis. På 1500- og 1600-tallet begynte man å bygge enkle tårn med bål på toppen for å markere farlige skjær og holmer langs kysten. Dette utviklet seg og den første fyrstasjonen i Norge ble etablert på Lindesnes i 1656, og siden den gang har fyr vært en viktig del av det norske kystlandskapet.

De første fyrene var enkle tårn med åpen ild, men på 1800-tallet begynte man å bygge mer avanserte fyrtårn med lukkede lamper som ga et sterkere og mer stabilt lys. På slutten av 1800-tallet ble også parafinlampen erstattet med elektriske lyskilder.

Disse Norske fyrene bør du besøke

Fyrene har spilt en avgjørende rolle i sikkerheten til sjøfarende langs kysten. De har også vært en viktig del av kystkulturen og identiteten til kystsamfunnene. I dag er mange av fyrene erstattet med moderne navigasjonsutstyr og automatiske lyssignaler, men flere av de gamle fyrene er fortsatt i drift som turistattraksjoner og overnattingssteder.

Mange av de norske fyrene har en rik historie som er verdt å å få med seg. Flere av fyrene har også et egne museum hvor besøkende kan lære mer om fyrenes historie og betydning. I tillegg til å være viktige historiske landemerker, tilbyr fyrene også unike og spektakulære naturopplevelser og utsikt langs den norske kysten.

Lista fyr

Lista Fyr ble bygget i 1836 og er en av de eldste bygningene på Lista. Fyret tilbyr to leiligheter som ligger inne på fyrområdet ved foten av selve fyret, men du får egen nøkkel til fyrtårnet slik at du virkelig får oppleve den magiske utsikten. Du kan oppleve fyrtårnet selv om du ikke overnatter. I tillegg kan du utforske området rundt og lære om fyrets historie.

Lyngør fyr

Lyngør fyr ligger på en øy utenfor Tvedestrand i  Agder og ble bygget i 1879. Fyret var i drift frem til 2004. Nå brukes fyret som et gjestehus og leies ut til private gjennom Den Norske Turistforeningen. Gjestene kan utforske øya og dens vakre omgivelser, eller ta en båttur i det flotte området.

Lindesnes fyr

Dette er Norges eldste fyr og ble bygget i 1656. Fyret ligger på Lindesnes i Agder og har faktisk, som det eneste fyret i landet, fortsatt to fyrvoktere i arbeid. Hit kan du reise for en fantastisk opplevelse hele året og du bo i leiligheten som hører til om du ønsker det. Lindesnes fyr har et museum som viser fyrets historie, og det er mulig å delta på guidet tur på fyret eller utforske området på egen hånd.

Skrova fyr

Dette fyret ligger på øya Skrova i Vågan kommune i Lofoten. Fyret har vært i drift siden 1922 og var det siste fyret i Norge som ble avfolket i 2005. Her kan du oppleve fantastiske sommerkonserter og nydelige matopplevlser, samt eksklusiv overnatting. Fyret tilbyr magisk utsikt og anses som et av Nord-Norges mest spekaulære steder og er virkelig verdt et besøk.

Tranøy fyr

Tranøy Fyr ligger på øya Stangholmen og er forbundet med Nordneset på fastlandet. Fyret ble bygget i 1864 og var i drift frem til 1986. Nå tilbyr fyret flere rom og leiligheter som kan leies, samt en restaurant og bar. Gjestene kan utforske øya, gå på tur i fjellene eller nyte en avslappende dag på den lokale stranden.

Kråkenes fyr

Dette fyret ligger i Kinn kommune i Vestland fylke. Fyret har vært i drift siden 1906 og er i dag drevet som en selvbetjent hytte gjennom turistforeningen. Hytta kan leies hele året, og kaféen er åpen i helgene fra påske og ut august. kråkenes fyr ligger på en av de mest værutsattte plassene på vestkysten og er virkelig en spektakulær opplevelse.

Fyrene langs kysten er del av en lang historie og disse fyrene vil gi en unik og spennende opplevelse for de som ønsker å komme tett på den norske kystkulturen. Ønsker du å overnatte bør du sørge for å bestille i tide for det kan fort bli rift om plassene.

Trenger du hotellovernatting på Norgesturnéen i sommer? Ta en kikk her. 

God Tur!

Relaterte artikler

Hotell Marmaris Tyrkia

Marmaris er en populær ferieby og turistdestinasjon som ligger langs den vakre kysten av Egeerhavet i det sørvestlige Tyrkia. Byen er kjent for sine...

Hotell Santorini Hellas

Santorini er en av de mest ikoniske øyene i Hellas og er kjent for sine blendende hvite bygninger, blå kupler, spektakulære solnedganger og fantastiske...

Hotell Ayia Napa

Ayia Napa, en populær feriedestinasjon på Kypros, er kjent for sine vakre strender, livlige natteliv og en rekke utendørsaktiviteter. Byen har også flere attraksjoner...