Slik slipper du unna sykdom på ferie

Det er lite som er kjedeligere, eller føles mer bortkastet. enn når du endelig skal ha ferie også ender du opp med å bli syk både før og etter ankomst til feriestedet. Det er en kjensgjerning at mange blir syke når man endelig kan ta de etterlengtede feriedagene, og det er det faktisk noen helt reelle grunner til. Selv om de fleste tilfeller av blant annet forkjølelse er størst gjennom vinteren kan du fint klare å pådra deg denne ugne følelsen i kroppen også gjennom sommeren.

Går ferien til det store utland er det i tillegg fort gjort å ende opp med feriemage og følelsen av feber som herjer i kroppen. Vi har tatt en kikk på hva du kan gjøre for å begrense mulighetene for at ferien din ender opp slapp og/eller febersyk.

Slapp av-forsiktig

ferie slappe av

Det er flere som gang på gang opplever at ferien ikke blir helt som planlagt med både slapphet, hoste og feber, men dette kan du faktisk til en viss grad beskytte deg mot. Livene våre er som regel ganske stressende og i det øyeblikket du går ut i ferie kan både du og kroppen din endelig slappe av og det er i det øyeblikket det fort kan gå galt.

Med høyt stress i kroppen holdes immunforsvaret i sjakk, men når du endelig kan slappe av så slapper også immunforsvaret ditt av, og det er her forkjølelsen kan komme snikende. Det beste du kan gjøre for å forsøke å slippe unna ferieforkjølelsen er å slappe gradvis av. Ta det litt og litt roligere frem til du skal på ferie så er det mer sannsynlig at du klarer å holde deg frisk.

Bruk aircondition med forsiktighet

Ferie- Hotellrom

Skal du til utlandet på ferie er det fort gjort å bruke aircondition både på flyet og på hotellrommet og dette kan fort gjøre deg syk. Jo kaldere du har det jo mer sannsynlig er det at du blir syk. Forsøk å bruke aircondition så lite som mulig og helst ikke mange gradene under temperaturen ute. Aircondition på fly bør du styre helt unna.

Det samme gjelder faktisk for bruk av aircondition i bil. Det er ikke bra for noen å sitte i et iskaldt rom eller i en iskald bil, forsøk å heller åpne vinduene slik at du får friskt luft.

Kok det, stek det eller skrell det

Ferie- mat

Det er fort gjort å ende opp med en litt vrang feriemage når du setter kursen mot sydligere strøk. Både bakteriefloraen, tilberedning og oppbevaring av mat er annerledes enn hva vi er vant til i Norge og det kan raskt skape problemer for deg og dine.

Hovedregelen er at det du skal spise enten skal kokes, stekes eller skrelles. Husk å være ekstra forsiktig med ris. Blir den oppbevart feil skal det ikke mye til før bakteriene begynner å ulme og det kan gi deg større problemer enn kun en litt vrien feriemage.

Du bør også være ekstra forsiktig når det kommer til rå og ukokte grønnsaker som for eksempel salat. I tillegg til at den kan gjøre deg syk i utgangspunktet kan den også skape problemer for deg hvis den har blitt vasket og skylt i vanlig kran-vann.

Drikk kjøpe-vann

vann

I varmen er det veldig viktig at drikker nok vann. Blir du dehydrert kan du bli både slapp og uvell. Norge har fantastisk god kvalitet på vann på fra springen, men dette er ikke alltid tilfelle i ulike ferieland som vi besøker.

Du kan trygt pusse tennene i vannet på hotellet, men skal du drikke det bør du sørge for å drikke vann som er kjøpt på butikken. Det samme gjelder når du bestiller drikke på restauranter med isbiter. Sørg for at isbitene er laget av vann fra flasker og ikke fra springen.

Solkrem

solkrem

Selv om manglende bruk av solkrem ikke vil gjøre deg syk på selve ferien kan det å slurve med bruken av solkrem gjøre deg syk i fremtiden. Oppholder du deg for lenge i solen og du skulle bli fryktelig solbrent kan du få både vondt i hodet og en følelse av feber. Ta med deg en solhatt og sørg for å slappe av litt i skyggen, du blir brun likevel.

Vaksiner

vaksine

Når du skal ut å reise er det en fordel å sjekke opp på forhånd om du trenger ulike vaksiner. Skal du for eksempel til Afrika er det en fordel å være godt forberedt, men selv med en kjapp tur til «syden» kan det være greit med en oppdatert vaksine av for eksempel stivkrampe-vaksinen. Det kan også være lurt å ta med seg noen medisiner mot urolig mage og smertestillende, husk å ta med deg faste medisiner som du står på.

Selv om du kan bli syk både før og midt i ferien er faktisk det det aller viktigste å kose seg på ferie. Ta noen forhåndsregler og husk å ta med helsekort fra Helfo og reiseforsikring så går det stort sett greit.

Her finner du de beste prisene på flyreise både innenlands og utenlands.

Lykke til og god tur!

Relaterte artikler

Hotell Marmaris Tyrkia

Marmaris er en populær ferieby og turistdestinasjon som ligger langs den vakre kysten av Egeerhavet i det sørvestlige Tyrkia. Byen er kjent for sine...

Hotell Santorini Hellas

Santorini er en av de mest ikoniske øyene i Hellas og er kjent for sine blendende hvite bygninger, blå kupler, spektakulære solnedganger og fantastiske...

Hotell Ayia Napa

Ayia Napa, en populær feriedestinasjon på Kypros, er kjent for sine vakre strender, livlige natteliv og en rekke utendørsaktiviteter. Byen har også flere attraksjoner...