Ut å reise? Da må du huske dette

Verden er endelig åpen igjen og vi reiselystne nordmenn er ikke vanskelige å be når vi kan sette kursen til alt fra eksotiske destinasjoner til sommerferie på Kreta. Er det noe vi ikke har hatt særlig bruk for de siste to årene så er det passene våre og nå er det på tide å sørge for at de ikke er «gått ut på dato». Over det ganske land er det nå lange køer for alle som ønsker å fornye passene sine, og det kan for mange by på noen utfordringer.

Er du en av dem som ikke har tatt en kikk på passet ditt i det siste? Da er det kanskje på tide å gjøre det. Husk at det er flere land som krever at passet ditt er gyldig tre måneder fra du entrer ferielandet. Vi har tatt en kikk på hva du bør gjøre hvis passet ditt er i ferd med å nærme seg utløpsdato.

Pass 2

Etter en lengre periode med særdeles lav reiseaktivitet er det mange som har pass som har gått ut, eller som går ut rett rundt hjørnet. Med over 50 000 mennesker, som alle trenger nytt pass, kan det fort være utfordrende å få passet sitt i tide og det har vist seg at det allerede har vært problematisk for flere å få fornyet passet sitt.

Bestill time raskt

pass

Skal du ut å reise til sommeren så oppfordres du til å bestille time for passbestilling så raskt som mulig. Hvis du ikke trenger pass med det første anmodes det om at du venter til september siden trykket er stort allerede.

Sjekk flere passkontor

Pass 4

Mange passkontor opplever så stor pågang at flere må vente helt opp til fem måneder for å kunne bestille pass. For mange kan det lønne seg å sjekke passkontorer i andre kommuner. Du er ikke forpliktet til å bruke passkontoret i den kommunen du bor i. Noen har bedre kapasitet enn andre, og det kan lønne seg å prøve et annet sted, spesielt hvis det begynner å haste.

Det er særlig passkontorene i de store byene som har utfordringer med kapasiteten. Mange byer jobber med å utvide kapasiteten, men når mange skal bestille pass samtidig må det påregnes ventetid både for å få time, samt å få selve passet.

Dette må du ha med

pass 5

Når du skal bestille nytt pass må du ha med deg det gamle passet selv om det har gått ut. Er du ny statsborger må du ta med dokumentasjon. Skal du bestille pass for barn må du ha med samtsykkeskjema og passet til begge foreldrene.

Husk at du kan kun betale passet med kontanter eller bankkort, kredittkort godtas ikke. Bilde til passet blir tatt på passkontoret.

Så mye koster et pass

Pass 3

Pass for alle over 16 år koster 570 kroner, mens pass for de under 16 koster 340 kroner. Er det fullstendig krise og du trenger nødpass må du regne med å ut med hele 1000 kroner. Når kortet er bestilt vil det bli sendt til din folkeregistrerte adresse, men du kan også hente det hos politiet om det er mer beleilig for deg.

Lykke til og god reise !

Relaterte artikler

Dette koster det å bo på verdens 10 dyreste hoteller

Når luksus møter ekstravaganse, finner man noen av verdens mest eksklusive hoteller. Disse hotellene tilbyr ikke bare overnatting, men en opplevelse av ypperste klasse....

Her finner du en alfabetisk oversikt over alle verdens land med hovedsteder

Per 2024 er det 195 land i verden. Dette tallet inkluderer 193 medlemsland i De forente nasjoner (FN) og 2 observatørstater: Vatikanstaten og Palestina Hvor...

Hotell Marmaris Tyrkia

Marmaris er en populær ferieby og turistdestinasjon som ligger langs den vakre kysten av Egeerhavet i det sørvestlige Tyrkia. Byen er kjent for sine...