Så mye bør du legge igjen av tips i Hellas

Hellas er, uten tvil, et av nordmenns favoritt land å feriere i og det er ikke uten grunn. Dette vakre landet har deilige temperaturer og kan by på alt fra golf, til shopping og strandliv. Å gi tips når vi er på restaurant, eller tar tar taxi, er ikke noe vi er overveldende vant med i Norge. Her har de fleste ansatte tariffbasert timelønn, men mange steder har du likevel muligheten til å gi litt ekstra til de som har gjort en jobb både med maten og med servicen. I mange land er tipsen en del av lønnen til de ansatte og de er derfor helt avhengig av at vi ferierende åpner lommeboken litt ekstra.

Det er ulike satser i ulike land når det kommer til hva det forventes at du legger igjen i tips til de ansatte. Vi har tatt en kikk på hva du bør legge igjen når du er i Hellas. Mange som jobber i Hellas har ofte sesongbaserte jobber og setter derfor stor pris på noen ekstra kroner.

Så mye forventes det at du legger igjen på restauranter og barer i Hellas

Når du reiser til Hellas kan det være greit å vite at det er forventet at du legger igjen tips på greske restauranter. Du kan oppleve at regningen blir rundet opp og inkluderer tips automatisk, så sjekk regningen før du betaler.

Det vanlige er å legge igjen noen kontanter i tips, fra fem til ti prosent av den totale summen. I tillegg bør du legge igjen noen ekstra kroner til de som vasker og rydder bordet. Her er det vanlig å legg igjen én til to euro.

Er du på bar og diskotek er det kun vanlig å runde opp til nærmeste euro, men det er mer av høflighetsgrunner enn det er en forventning.

Tipse personalet på hotell?

Bor du på hotell i Hellas bør du legge igjen én til to euro til personalet som sørger for renholdet på rommet ditt. Bor du på et luksuriøst hotell er det vanlig å legge igjen rundt fem euro pr. døgn. Har du en egen pikkolo blir det satt pris på om du stikker til han en euro som takk for hjelpen.

Husk dette når du tar taxi i Hellas

Når du tar taxi i Hellas kan du få deg en liten overraskelse. I tips bør du runne opp til nærmeste euro, men det forventes faktisk at du som passasjer betaler får både bompenger og veiavgift. Det er vi ikke vant til i Norge og kan være greit å legge seg på minne.

Vil du oppleve Hellas med egen turguide?

Hellas har lang historie og har mer å by på en hvitkalkede hus. Deltar du på en tur eller en liten rundreiser med en turguide forventes det tips på rundt to euro pr. person som deltar. Har du bestilt en privat tur må du derimot ut med rundt 20 euro pr. person pr. dag, så det bør du ta med i beregningen når du planlegger.

Husk kontanter

Vil du være sikker på at tipsen du legger igjen går til den eller de ansatte som du har hatt kontakt med bør du sørge for å legge igjen kontanter. Betaler du med kort er det fort gjort at pengene ikke kommer til rette vedkommende.

Selv om det forventes at du legger igjen tips så er det på ingen måte obligatorisk. Du velger helt selv, men er du godt fornøyd er det en fin måte å vise personalet at du setter pris på jobben de gjør.

Reiser du til Spania er det vanligvis ikke forventet at du legger igjen tips annet enn hvis du besøker ekstravagante restauranter.

Skal du til England og lurer på hva som er vanlig å legge igjen? Da bør du ta en kikk her. 

Lykke til og god tur !

Relaterte artikler

Hotell Marmaris Tyrkia

Marmaris er en populær ferieby og turistdestinasjon som ligger langs den vakre kysten av Egeerhavet i det sørvestlige Tyrkia. Byen er kjent for sine...

Hotell Santorini Hellas

Santorini er en av de mest ikoniske øyene i Hellas og er kjent for sine blendende hvite bygninger, blå kupler, spektakulære solnedganger og fantastiske...

Hotell Ayia Napa

Ayia Napa, en populær feriedestinasjon på Kypros, er kjent for sine vakre strender, livlige natteliv og en rekke utendørsaktiviteter. Byen har også flere attraksjoner...