Så mye tips bør du legge igjen i Spania

Nordmenn er glad i å reise og Spania er et av de landene som står øverst på listen til mange ferierende nordmenn. Selv om mange av oss er glade i å reise er det ikke alle som tenker over at vi bør legge igjen litt tips for tjenester som vi får utført mens vi er på ferie. I mange land er tipsen en del av lønnen og når vi er fornøyde med servicen bør vi legge igjen noen kroner ekstra som takk for jobben de gjør.

Å gi tips er en vanlig praksis i mange land og kulturer spesielt innenfor servicebransjen. Årsakene til å gi tips kan variere, men det er ofte for å anerkjenne og belønne god service. Det kan være vanskelig å vite hvor mye tips man bør legge igjen for de ulike tjenestene. Mange har ikke lyst til å legge igjen hverken for lite eller for mye. Vi har tatt en kikk på hva som er vanlig å legge igjen av tips i Spania.

Så mye tips bør du legge igjen i Spania

Det er ulike «regler» for tips i ulike land. I noen land kommer tipsen direkte på regningen, mens i andre land bestemmer du selv hvor mye du vil gi ekstra. I Spania er det vanlig å gi tips spesielt i servicenæringer som på restauranter, barer, kafeer, frisører, taxi og på hotell.

Det er viktig å merke seg at tips er frivillig og det er opp til deg å bestemme hvor mye du ønsker å gi i tips. I tillegg er det ikke uvanlig at noen steder legger til en serviceavgift på regningen, spesielt i turistområder. Så før du gir tips dobbeltsjekk regningen for å se om det allerede er lagt til en serviceavgift.

Restauranter

I Spania er det vanlig å gi mellom 5-10% i tips på restaurantregningen. Dette inkluderer ikke serviceavgift, som noen steder kan legges til på regningen. Hvis du har fått eksepsjonell service kan du gjerne gi litt mer.

På barer og kafeer er det også vanlig å gi rundt 5-10% i tips. Hvis du bestiller en enkel drink eller en kaffe, er det vanlig å runde opp beløpet til nærmeste hele euro.

Frisører

Å gi tips til frisører er ikke noe vi er vant med i Norge. Her gjelder de prisene som er oppgitt og vi betaler det det koster. I Spania derimot er det vanlig å gi tips på 5 til 10 prosent hvis du er fornøyd med den utførte tjenesten.

Taxi

Tar du taxi i Spania er det vanlig å runde opp beløpet på taxituren til nærmeste hele euro. Hvis turen har vært lang eller spesielt vanskelig, kan du gi litt ekstra i tips.

Hotell

Det er vanlig å gi 1-2 euro per dag til rengjøringspersonalet på hotellet. Hvis hotellet har en portør- eller concierge-tjeneste, kan du gi litt mer hvis de har vært spesielt hjelpsomme. Det er vanlig å legge igjen tipsen til rengjøringspersonalet på rommet når du reiser.

Tips og lønn

I mange land er lønningene for servitører og andre ansatte i servicebransjen relativt lave, og tipsen er ofte en viktig del av inntekten deres. Å gi tips kan dermed hjelpe til med å gi økonomisk støtte til de ansatte, spesielt hvis de har utført jobben sin bra.

Tips kan også være en del av den lokale kulturen. Ved å ikke gi tips kan du, i noen land,  fremstå som uhøflig og respektløst. Det er derfor viktig å sette seg inn i lokal skikk og bruk når du besøker et nytt land og en ny kultur.

Sjekk alltid regningen før du legger igjen tips i tilfelle den allerede er inkludert.

Lykke til og god tur til Spania!

Relaterte artikler

Dette koster det å bo på verdens 10 dyreste hoteller

Når luksus møter ekstravaganse, finner man noen av verdens mest eksklusive hoteller. Disse hotellene tilbyr ikke bare overnatting, men en opplevelse av ypperste klasse....

Her finner du en alfabetisk oversikt over alle verdens land med hovedsteder

Per 2024 er det 195 land i verden. Dette tallet inkluderer 193 medlemsland i De forente nasjoner (FN) og 2 observatørstater: Vatikanstaten og Palestina Hvor...

Hotell Marmaris Tyrkia

Marmaris er en populær ferieby og turistdestinasjon som ligger langs den vakre kysten av Egeerhavet i det sørvestlige Tyrkia. Byen er kjent for sine...